Свијет

Америка ограничила Кини испоруку и приступ АИ чиповима

Портпарол кинеског Министарства трговине Хе Јадонг изјавио је данас да нове рестрикције САД на извоз чипова за вјештачку интелигенцију (АИ) и алатке за прављење чипова у Кину стварају препреке у трговини  двије земље.

“САД су прошириле произвољно промијениле правила и пооштриле мјере контроле. То је не само само поставило више препрека и наметнуло већи терет на сарадњу америчких и кинеских компанија, већ је такође створило огромну несигурност за свјетску индустрију полупроводника”, рекао је Хе.

Он је истакао да тај потез САД “озбиљно утиче на узајамно корисну сарадњу кинеских и страних предузећа и штети њиховим легитимним правима и интересима”, као и да су њиме погођене компаније Нвидиа и АМД, преноси Ројтерс.

“Кина је спремна да ради са свим странама на јачању узајамно корисне сарадње и промоцији сигурности и стабилности свјетске индустрије полупроводника и ланца снабдевања”, поручио је Јадонг.

Администрација предсједника САД Џозефа Бајдена ревидирала је 29. марта регулације како би Кини отежала и додатно ограничила испоруку и приступ америчким АИ чиповима, а оне ступају на снагу 4. априла.

У регулацијама донесеним прошлог октобра постојала је ставка којом се ограничавају испоруке дизајнираних напреднијих АИ чипова Кини, као део низа мјера усмјерених на то да буде онемогућено да Пекинг усвоји врхунске америчке технологије за јачање своје војске, пренио је раније Ројтерс.

Извор: Политика

Повезани чланци

Back to top button