Магазин

Језик којим је говорио Хомер – не, није Симпсон

ТРАБЗОН – Облик грчког језика којим говори само неколико хиљада људи у удаљеним планинским селима на сјеверу Турске описан је као „живи мост” ка античком свијету, након што су истраживачи идентификовали карактеристике које имају више заједничког са Хомеровим језиком него са модерним грчким.

Прецизан број људи који говори ромејку тешко је одредити, језик нема писани облик, али је усмено опстао у планинским селима око Трабзона, близу обале Црног мора, пренио је Гардијан.

Пошто преостали говорници старе, дијалекту пријети изумирање, што је довело до тога да академик са Универзитета у Кембриџу покрене алатку за масовно прикупљање „посљедње шансе” за снимање његових јединствених језичких структура пре него што буде прекасно. Пројекат позива изворне говорнике широм света да пошаљу снимак на којем причају на том језику.

Јоана Ситариду, професор шпанског и историјске лингвистике, установила је да ромејка, умјесто да се развила из модерног грчког, потиче од хеленистичког облика језика који се говорио вијековима прије Христа и да дијели неке кључне карактеристике с њим, попут инфинитивног облика глагола.

Као резултат тога, Ситаридоу је закључила да је „ромејка сестра, а не кћерка, модерног грчког”, из чега простиче да није тачна тврдња да је савремени грчки „изолован” језик, односно да није повезан ни са једним другим европским језиком, пренио је Танјуг.

Извор: Политика

Back to top button