Магазин

Одлазак најстаријег човјека на планети

Хуан Винсенте Перез Мора није дочекао 115. рођендан, јер је преминуо прије неколико дана у Венецуели. Овај, према званичним подацима Гинисове књиге свјетских рекорда из 2022. године, најстарији становник планете, рођен је 27. маја 1909. у граду Ел Кобре као девето од десеторо дјеце у породици.

Према подацима из Гинисове књиге рекорда, Перез Мора је као петогодишњак почео да ради на фарми заједно са оцем и браћом и да помаже у пољопривредним пословима.

Шериф је постао 1948. године, а основно задужење му је било рјешавање породичних и проблема око власништва над земљом. Наставио је да се бави пољопривредом, која му је остала основна дјелатност послије одласка у пензију. Шест деценија провео је у браку са Едофином дел Розарио Гарсија, с којом је добио 11 синова и ћерки. Касније је његова породица увећaна за 41 унука, 18 праунука и 12 чукунунука, навели су свјетски медији. Интересантно је да током живота, упркос сиромаштву и напорном раду, био прилично доброг здравља. Тајну своје дуговјечности једном је објаснио ријечима: „дуг живот је могућ уз напоран рад, одмор током празника, ранији одлазак на спавање, чашицу вина и љубав према Богу кога непрестано носиш у срцу”.

Од популарног Тиjа Хуана опростио се председник Венецуеле Николас Мадуро, који је упутио саучешће његовој породици, али и гувернер Тацире Фреди Бернал.

„Увијек ће бити симбол доброте, мудрости и радости, због чега ће његово насљеђе живјeти заувијек у нашим срцима”, рекао је Бернал.

Извор: Политика

Back to top button