ЕкономијаРепублика Српска

Удружење потрошача поздравило уредбу о ограничавању марже

Удружење грађана “Покрет потрошача Републике Српске” поздравило је уредбу о одређивању марже у промету производа коју је усвојила Влада Српске, а којом ће око 500 производа бити јефтиније.

“Позитивно је да се огранични маржа и обезбиједи ефикасна контрола у примјени Владине одлуке. Међутим, то треба посматрати као први корак, што значи да треба предузимати мјере ради смањења малопродајне цијене производа коју потрошач плаћа”, рекао је Срни предсједник Удружења Остоја Кременовић.

Он сматра да је потребно радити на смањењу трошкова јавне потрошње, те пореске обавезе како би цијене биле максимално смањене.

Према његовим ријечима, требало би хитно донијети социјални програм који би подразумијевао пуну сарадњу републичке и локалних власти.

“Ова сарадња би значила дефинисање мјера на различитим нивоима власти да би се животни стандард грађана, који се налазе у стању социјалне потребе, квалитетније заштитио”, закључио је Кременовић.

Влада Републике Српске донијела је у четвртак, 4. априла, уредбу о ограничавању марже за основне животне намирнице у којој се налази 29 различитих артикала, док ће цијене за око 500 производа у Српској бити снижене.

Уредба ће важити до 30. јуна 2024. године и за све малопродавце роба, након чега ће по потреби бити креиране нове мјере, те прошириване постојеће.

Извор: Срна

Повезани чланци

Back to top button