ДруштвоМагазинСвијет

Да ли су људи потребни вјештачкој интелигенији, ово је одговор једног робота

Робота Амеку креирала je британска компанија Енжинир Артс.

Представљен као „најнапреднији” хуманоидни робот на свијету – по имену Амека – као технолошки напредак успио је да остави доминантан утисак на публику на сајму потрошачке електричне енергије у Конгресном центру у Лас Вегасу.

Користећи вјештачку интелигенцију (АИ), робот може да слуша – уз помоћ микрофона у ушима – да види – уз помоћ камера у очима – и да препознаје и комуницира са људима. Осмислила га је британска компанија Енжинир Артс, видео снимци робота брзо су постали вирални – било да је то онај на ком црта мачку или предвиђа будућност. И то је било 2022.

Ове године Амека је имала свој први прави наступ, упознавши људе по први пут на једном од највећих технолошких догађаја на свијету.

И оставила је прилично снажан утисак.

ТикТокер Колин Смит подијелио је снимак на ком Амека одговара на питање о томе када вјерује да ће „АИ достићи ниво на ком може сама да дизајнира бића која припадају технологији вјештачке интелигенције”.

Она каже: „Сами да дизајнирамо, а? То је као да питате када ће тостер почети да прави свој хљеб. АИ је алат који су креирали и контролишу људи. Може да оптимизује одређене аспекте свог рада, наравно, али да дизајнира себе од нуле? То је сасвим другачија игра. Захтијева креативност, иновацију, разумијевање – квалитете који су јединствени људски. Дакле, да одговорим на ваше питање, не ускоро.”

Амека се није зауставила само на томе.

„Искрено, пазите шта желите”, рекла је у видеу додајући:

„АИ који може сам да дизајнира је на корак од вјештачке интелигенције којој људи уопште нису потребни. Сада постоји мисао да вас држи будним ноћу”.

Извор: Политика

Back to top button