Магазин

Љубав у паклу логора

Драма „Тетоважер из Аушвица”, заснована на истоименој књизи Хедер Морис, говори о љубави између особа познатим по бројевима 32407 и 34902.

Посљедњих деценија снимљени су бројни документарни и играни пројекти о преживљавању у нацистичким логорима током Другог светског рата. На листи на којој су и филмови „Шиндлерова листа” Стивена Спилберга из 1993. и „Зона интереса” Џонатана Глејзера из 2023, од маја наћи ће се и енглеско-италијанска серија „Тетоважер из Аушвица” („The Tattooist of Auschwitz”), заснована на истоименом бестселеру новозеландске списатељице Хедер Морис из 2018, који је у Србији нас издала „Лагуна”.

Шестодјелна историјска драма, коју је режирала Тали Шалом Езер, а сценарио написали Жаклин Перске, Габи Ашер и Еван Плејси, стиже на амерички стриминг сервис „Пикок” 2. маја, а током године и на канал Скај атлантик у Италији, Њемачкој и Великој Британији, као и на аустралијски сервис „Стан”.

Прича се одвија 1942. и прати 26-годишњег Лудвига Ајзенберга, односно Лалија Соколова рођеног у јеврејској породици, који је депортован из Словачке у Аушвиц. Добио је задатак да тетовира бројеве на рукама других логораша који нису слати у гасне коморе. Из реда оних који чекају на тетовирање пред њега стаје уплашена дјевојка – Гита. Била је то љубав на први поглед. Он се куне не само да ће преживјети већ и да ће се побринути да и Гита једног дана живи слободно… Ово је прича о човјеку који је убрзо постао препознатљив по броју 32407 и његовој великој љубави која је имала број 34902, коју је гајио у канџама логора.

Главног јунака Лалија глуми Џона Хауер-Кинг, који је у „Малој сирени”, прошлогодишњем филмском хиту Роба Маршала, заснованом на истоименој бајци Ханса Кристијана Андерсена, тумачио Ерика. Иза 28-годишњег енглеског глумца су и улоге у мини-серијама „Хауардов крај”, „Мале жене” и „Свет у пламену”, као и у филмовима „The Last Photograph” (2017) и „Један пас се враћа кући” (2019). Симпатичну Гиту тумачи пољска глумица Ана Прухњак (филм „Невине”).

Серија прати и период од шест деценија послије времена проведеног у логору. Упознајемо и остарјелог Лалија, сада удовца, који упознаје амбициозну списатељицу Хедер Морис и коначно је спреман да свијету исприча своју причу из логора. Јунака у позним годинама тумачи амерички глумац Харви Кајтел, познат углавном по улогама морално дискутабилних и „жестоких момака” и вишедеценијској сарадњи са редитељем Мартином Скорсезеом, појавивши се у шест његових филмова. У роли Морисове нашла се позната новозеландска глумица Мелани Лински, коју смо гледали у серијама „Два и по мушкарца”, „Јелоуџекетс”, „Кенди” и „The Last of Us”.

Њемачки глумац Џонас Нај тумачи ролу Стефана Барецког, једног од чувара логора. У остатку глумачке екипе су: Карин Ан, Олександр Јаценко, Јали Топол Маргалит…

Музику за серију радили су Ката Талве и славни њемачки композитор Ханс Зимер, двоструки добитник награде Оскар за оригиналне сонгове за филмове „Краљ лавова” из 1994. и „Дину” из 2021. Њих двоје компоновали су и пјесму „Love Will Survive” у извођењу Барбре Страјсенд. Ово је први пут да америчка пјевачица сними пјесму за потребе серије. „Због пораста антисемитизма широм свијета данас, жељела сам да отпјевам ову пјесму и присјетим се шест милиона душа изгубљених прије мање од 80 година, али и да кажем да у најмрачнијим временима љубав може тријумфовати и опстати”, казала је Страјсенд у саопштењу које је објавио „Холивуд репортер”.

Лали Соколов преминуо је 2006. године у свом дому у Мелбурну. Списатељица Хедер Морис представила је свијету његову причу из логора коју је деценијама крио. Сага „Тетоважер из Аушвица” прва је ТВ серија заснована на овој књизи и једна од оних о којој ће се причати у наредном периоду.

Извор: Политика

Back to top button