Магазин

Пси препознају емоције људи

На основу израза лица и интонације гласа љубимци препознају наша расположења, што је особина која се досад приписивала искључиво људима.

Пси могу да на основу израза лица и интонације гласа препознају наша расположења, што је особина која се досад приписивала искључиво људима, открива студија објављена у часопису Британског краљевског друштва, посвећеном открићима у области биологије.

Животиње су кадре да препознају емоције других животиња и наслуте њихове намјере, али само унутар једне те исте врсте. Да би схватио осјећања друге врсте, мозак мора да буде у стању да слике и звуке које разабира преобрати у менталне репрезентације. Он мора да буде способан да их процијени, упореди, повезује и комбинује.

За потребе истраживања, научници са британског Линколн универзитета и бразилског Универзитета у Сао Паулу поставили су 17 паса испред фотографија љутитих и насмејаних лица, комбинујући их са звуковима веселих и изнервираних гласова, пренио је Танјуг.

Пси су успјешно повезивали весео глас са фотографијом срећне особе, као и љутити глас с намргођеном фацом, што доказује да су пси способни да анализирају везу између два осјећања и да утврде кохерентност информације.

„Студија показује да су пси способни да повежу две врсте чулних информација и да остваре кохерентну перцепцију људских осећања. Та когнитивна способност је досад била запажена само код људи”, рекао је Кун Гуо са Линколн универзитета.

Многи власници паса свједоче да су њихови љубимци врло осјетљиви на расположења чланова породице.

Ипак, истраживачи истичу да постоји значајна разлика између научене реакције, на гњеван глас на примјер, и препознавања различитих података.

„У овом истраживању пси нису имали времена да се упознају са субјектима на фотографијама и њиховим гласовима. То упућује на закључак да је способност комбиновања емотивних знакова псима урођена”, оцијенио је Данијел Милс.

„То је можда резултат посебног односа који пси имају са људима”, изјавила је за АФП вођа истраживања Наталија Албукерки.

Извор: Политика

Back to top button