ВијестиПолитикаРегион

Нова Влада Србије имаће 31 министра

Нова Влада Србије имаће 31 министра, међу којима је осам нових, који никада нису обављали ову функцију, четири нестраначке личности и десет жена, изјавио је данас мандатар за састав нове Владе Србије Милош Вучевић.

Вучевић је послије сједнице Предсједништва Српске напредне странке, чији је предсједник, рекао да ће сутра Скупштини предложити нови састав владе, о којем ће посланици расправљати два дана.

Нова Влада ће имати четири потпредсједника, међу којима ће бити и бивши директор Безбједносно-информативне агенције Александар Вулин, док ће нови министар спољних послова бити Марко Ђурић.

Досадашњи министар финансија Србије Синиша Мали остаће на овој функцији, али ће бити и први потпредсједник Владе.

Ивица Дачић министар унутрашњих послова

Лидер СПС-а Ивица Дачић биће потпредсједник Владе и министар унутрашњих послова, док ће Ирена Вујовић бити потпредсједник Владе и министар за заштиту животне средине.

Адријана Месаровић биће предложена за министра привреде, Александар Мартиновић за министра пољопривреде, шумарства и водопривреде, а Горан Весић за министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Дубравка Ђедовић Хандановић биће министар рударства и енергетике, Томислав Момировић министар унутрашње и спољне трговине, Маја Поповић министар правде, Јелена Жарић Ковачевић министар државне управе и локалне самоуправе, а Томислав Жигманов министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Братислав Гашић министар одбране

Братислав Гашић биће министар одбране, Тања Мишчевић министар за европске интеграције, Славица Ђукић Дејановић министар просвјете, а Златибор Лончар биће поново министар здравља, док ће министар за рад запошљавање, борачка и социјална питања бити Немања Старовић.

Лидер “Заветника” Милица Ђурђевић Стаменковски биће министар за бригу о породици и демографију, Зоран Гајић министар спорта, Никола Селаковић министар културе, Милан Кркобабић министар за бригу о селу, Јелена Беговић министар за науку и технолошког развоја и иновација, а Хусеин Мемић министар туризма и омладине.

Дејан Ристић министар информисања

Досадашњи директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић биће министар информисања и телекомуникација, Дарко Глишић министар за јавна улагања, док ће министри без портфеља бити Новица Тончев, Ђорђе Милићевић, Усаме Зукорлић, Ненад Поповић и Татјана Мацура.

“Верујем да ће овај кабинет који сам представио бити достојан изазова и задатака који су пред нама”, рекао је Вучевић.

Он је навео да је Предсједништво СНС-а одлучило да мандатар за нову Покрајинску владу Војводине буде досадашњи министар културе Србије Маја Гојковић.

Рок за избор нове Владе Србије је 6. мај, а Покрајинске владе 9. мај.

Коалиција окупљена око СНС-а на парламентарним изборима у децембру освојила је 1.783.701 глас или 46,75 одсто.

Од укупно 250 мандата у Скупштини Србије, листа “Александар Вучић – Србија не сме да стане” освојила је 129.

Извор: Срна

Повезани чланци

Back to top button