ДруштвоМагазин

Да ли ће друштвене мреже ускоро бити строго контролисане?

Одри Азуле, генерална директорка УНЕСКА, позвала је на глобални дијалог како би се нашао начин да се регулише поступање компанија, власника друштвених мрежа и ограничила њихова улога у ширењу дезинформација.

Азуле је говорила на међународном скупу посланика, новинара и активиста цивилног друштва о регулисању друштвених мрежа као што је Икс, да би интернет био безбједнији, а информације засноване на чињеницама.

На конференцији је покушано постављање смјерница које би помогле регулаторним тијелима, владама и компанијама да се ухвате у коштац са садржајима који подривају демократију и људска права, а да истовремено очувају слободу изражавања и оснаже приступ тачним и увјерљивим информацијама.

Азуле је рекла да из глобалног дијалога треба да произађу легална средства и принципи одговорности за компаније-власнике друштвених мрежа како би оне дјеловале за јавно добро.

„То би умањило ризике које видимо данас, са којима живимо данас, са дезинформацијама и теоријама завјере које се шире брже него истина”, указала је она, а преноси Бета.

Извор: Политика

Повезани чланци

Back to top button