ЕкономијаИсточно СарајевоРепублика Српска

Ћосић на панелу о утицају глобалних промјена на економије региона

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић другог дана “Јахорина економског форума” учествовао је на панелу о утицају глобалних промјена на економије региона.

Том приликом, Ћосић је истакао да је у данашњем свијету, који је одавно једно велико тржиште, немогуће посматрати домаћу економију као издвојен систем и тако планирати своје економске политике.

Због тога је, навео је Ћосић, битно пратити и разумјети глобалне процесе, како бисмо могли што боље да се прилагодимо и извучемо максимум из онога чиме располажемо.

“Морамо размишљати о новим утицајима, којих раније није било, попут све бржег развоја алата вјештачке интелигенције чија примјена, уколико не будемо опрезни, може бити мач са двије оштрице”, упозорио је Ћосић.

Он је додао да у том погледу с једне стране постоји потреба за подизањем ефикасности домаћих економија, а са друге обавеза очувања радних мјеста како не бисмо дошли у ситуацију да трпи оно што је најважнији ресурс, а то су људи.

“Ту су, наравно, и миграције као нешто што све више утиче на економију, прије свега, земаља Европе, као и озбиљни оружани сукоби у Украјини и на Блиском Истоку који итекако утичу на глобалну економску слику – од производње, преко ланца снабдијевања до потрошача”, напоменуо је Ћосић.

Он је рекао да му је драго што је имао прилику да учествује у једном оваквом скупу, који окупља велики број стручњака из различитих области које се директно или индиректно тичу економског развоја, како глобалног, тако и локалног.

Извор: ИС24 Инфо портал

Повезани чланци

Back to top button