МагазинСвијет

Добра вијест за многе – гел против мамурлука

Револуционарни гел направљен од млијечних протеина и наночестица злата могао би ускоро да постане савршено рјешење за мамурлук тако што ће га потпуно спријечити.

Почетни тестови на мишевима показали су обећавајуће резултате, сугеришући ефикасну стратегију за детоксикацију од алкохола.

Иновативни гел развили су истраживачи које су предводили научник за материјале Рафаеле Меценга и нутриционисткиња Ђакси Су, са ETХ-а у Цириху, Швајцарска.

Смањује ниво алкохола у крви за 40% у року од пола сата

У својој студији, тим је показао да гел са златним тачкицама може да смањи ниво алкохола у крви код пијаних мишева за 40% у року од пола сата.

“Гел помјери разградњу алкохола из јетре у цријева. За разлику од процеса у којем се алкохол метаболише у јетри, овдје се не производи штетни ацеталдехид као међупроизвод”, објашњава Меценга.

Гел катализује разградњу алкохола у цријевима у мање отровну сирћетну киселину, избјегавајући производњу ацеталдехида, једињења одговорног за многе симптоме мамурлука, као што су мучнина, главобоља и убрзан рад срца.

У студији, пијани мишеви третирани гелом показали су 40-процентно смањење нивоа алкохола у крви у року од 30 минута, а више од 50-процентно смањење у року од пет сати.

Бољи метаболизам масти у јетри

Штавише, мишеви који су свакодневно добијали гел са алкохолом одржали су бољи и бржи метаболизам масти у јетри и изгубили мање на тежини, у поређењу са мишевима који су добијали само алкохол током десет дана. То указује да би гел могао да ублажи оштећење више органа.

Иако је гел дјелотворан, важно је напоменути да његова добробит траје само док алкохол остаје у систему за варење.

Потребна додатна испитивања

Након што алкохол уђе у крвоток, гел више не може да неутралише његове штетне учинке. Истраживачи ће морати да ураде додатна испитивања како би тестирали гел на људима и развили га до употребљивог производа.

“Најздравије је уопште не пити алкохол. Међутим, гел би могао бити посебно занимљив људима који не желе потпуно да се одрекну алкохола, а желе да избјегну његове негативне ефекте”, каже Меценга.

Извор: Политика/7дневно

Повезани чланци

Back to top button