ДруштвоМагазин

Кувар за најмлађе: “Кухиње свијета”

„Кухиње свијета” кувар je ауторке Абигејл Витли, са илустрацијама Чаје Прабат, намијењен прије свега дјеци која ће јела припремати уз помоћ одраслих. Књигу је са енглеског превела Татјана Милосављевић, а објавио је Креативни центар.

У овом богато илустрованом кувару налази се мноштво рецепата из различитих крајева свијета. Читаве породице подијелиле су са ауторком своје приче и рецепте и тако омогућиле настанак ове књиге. Рецепти су довољно једноставни за куваре почетнике, а у припреми јела користе се лако доступни састојци и опрема коју мање или више сви имамо код куће.

Живописне илустрације јасно показују шта треба радити при сваком кораку у справљању јела према овим рецептима. Ријеч је о јелима која могу бити лак оброк или прилог уз оброк за четири особе. Поред тога, сви рецепти се могу прилагодити различитим прехрамбеним потребама и навикама, односно уз одређене измјене постати вегетаријански, вегански, без глутена, без млијека и млијечних производа, без јаја и без коштуњавог воћа.

На почетку кувара налазе се бројни корисни савјети и упутства. Кувари почетници сазнаће како да безбиједно користе опрему и апарате за кување и биће упућени у основе припремања јела – у то како се сјецка лук, а како јабуке и крушке, како се разбијају јаја, како се мути слатка павлака, како се подмазују и облажу посуде за печење и слично.

Књига „Кухиње свијета” садржи и занимљиве податке о врстама воћа, поврћа и зачинских трава карактеристичним за поједине регионе, о необичном прибору и посуђу за кување с разних меридијана, као и о традиционалној храни која се у неким земљама припрема за празнике и у свечаним приликама.

Справљање јела према овим рецептима и њихово конзумирање омогућавају добру забаву и магично путовање кроз различите културе, кухиње и укусе. Уживајући у припреми 21 необичног јела, као што су Сунине палачинке од тиквица, Пријине зачињене леблебије, Џејкобов роловани омлет, Марлини кексићи с чоколадом, читаоци неће само увјежбавати своју куварску вјештину, већ ће и сазнати понешто о земљама у којима се та јела спремају, али и разне занимљивости у вези с јелима – о њиховим називима, о томе да ли се припремају у неким посебним приликама и којим, о начину на који се послужују и слично.

Извор: Политика

Back to top button