„Кухиње свијета” кувар je ауторке Абигејл Витли, са илустрацијама Чаје Прабат, намијењен прије свега дјеци која ће јела припремати уз помоћ одраслих. Књигу је са енглеског превела Татјана Милосављевић, а објавио је Креативни центар.
У овом богато илустрованом кувару налази се мноштво рецепата из различитих крајева свијета. Читаве породице подијелиле су са ауторком своје приче и рецепте и тако омогућиле настанак ове књиге. Рецепти су довољно једноставни за куваре почетнике, а у припреми јела користе се лако доступни састојци и опрема коју мање или више сви имамо код куће.
Живописне илустрације јасно показују шта треба радити при сваком кораку у справљању јела према овим рецептима. Ријеч је о јелима која могу бити лак оброк или прилог уз оброк за четири особе. Поред тога, сви рецепти се могу прилагодити различитим прехрамбеним потребама и навикама, односно уз одређене измјене постати вегетаријански, вегански, без глутена, без млијека и млијечних производа, без јаја и без коштуњавог воћа.
На почетку кувара налазе се бројни корисни савјети и упутства. Кувари почетници сазнаће како да безбиједно користе опрему и апарате за кување и биће упућени у основе припремања јела – у то како се сјецка лук, а како јабуке и крушке, како се разбијају јаја, како се мути слатка павлака, како се подмазују и облажу посуде за печење и слично.
Књига „Кухиње свијета” садржи и занимљиве податке о врстама воћа, поврћа и зачинских трава карактеристичним за поједине регионе, о необичном прибору и посуђу за кување с разних меридијана, као и о традиционалној храни која се у неким земљама припрема за празнике и у свечаним приликама.
Справљање јела према овим рецептима и њихово конзумирање омогућавају добру забаву и магично путовање кроз различите културе, кухиње и укусе. Уживајући у припреми 21 необичног јела, као што су Сунине палачинке од тиквица, Пријине зачињене леблебије, Џејкобов роловани омлет, Марлини кексићи с чоколадом, читаоци неће само увјежбавати своју куварску вјештину, већ ће и сазнати понешто о земљама у којима се та јела спремају, али и разне занимљивости у вези с јелима – о њиховим називима, о томе да ли се припремају у неким посебним приликама и којим, о начину на који се послужују и слично.
Извор: Политика