БиХЕкономијаРегион

ЕБРД: За пројекте енергетске ефикасности 280 милиона евра

Европска банка за обнову и развој /ЕБРД/ уложиће у земље западног Балкана у трећој и до сада највишој фази програма енергетске ефикасности 280 милиона евра, речено је на данашњој конференцији “Озелењавање западног Балкана” коју је ова финансијска институција организовала у Сарајеву.

Директор регионалних финансијских институција при ЕБРД-у Александра Вукосављевић прецизирала је да је прва фаза програма енергетске ефикасности износила 50 милиона евра, а друга 85 милиона евра.

“Путем партнерских финансијских институција, којих имамо 30 у региону, промовишемо инвестиције у изолацију, замјену прозора, топлотне пумпе и тиме покушавамо да смањимо емисију штетних гасова и креирамо здравије окружење за све нас у региону”, рекла је Вукосављевићева.

Фокус на инвестиције домаћинстава

Она је објаснила да се ЕБРД-ов пројекат енергетске ефикасности фокусира на инвестиције домаћинстава, највећим дијелом у куће – замјену прозора и изолације, а нешто мање у топлотне пумпе.

“У оквиру програма обезбијеђена је техничка помоћ за банке и грађанство, али и грант компонента субвенција која може бити и 20 одсто од саме инвестиције”, додала је Вукосављевићева.

Она је најавила да ће за средства из нове фазе програма енергетске ефикасности моћи да аплицирају и мање општине земаља региона, али и предузећа која граде станове за грађанство, ако се одлуче да изводе радове у складу са најновијим зеленим технологијама.

Шеф Канцеларије ЕБРД за БиХ Мануела Несл рекла је да је данашња регионална конференција у Сарајеву прилика за размјену искустава и знања између различитих банака које учествују у пројектима обезбјеђивања енергетске ефикасности за домаћинства и јавни сектор.

Потребна већа енергетска ефикасност

“За БиХ можемо рећи да је земља која интензивно користи енергију и да је потребно унапређење у смислу енергетске ефикасности. Управо то покушавамо обезбиједити са нашом кредитном линијом на западном Балкану”, рекла је Неслова.

Она је додала да је конференција и прилика да се са бројним банкама са којима ЕБРД сарађује види на који начин се тај програм може додатно проширити како би укључио што више физичких лица, те учесника из јавног и приватног сектора.

Конференцији је присуствовао и министар финансија и трезора у Савјету министара БиХ Срђан Амиџић, који је изразио захвалност ЕБРД-у на могућности да се разговара о теми енергетске ефикасности.

“ЕБРД је један од најзначајнијих институционалних инвеститора у БиХ са више од 3,2 милијарде евра реализованих пројеката и 1,3 милијарди евра пројеката који су у фази имплементације”, рекао је Амиџић.

Истичући да је за БиХ битно да су то у правилу пројекти који се односе на инфраструктуру, која је најпотребнија, Амиџић је рекао да је добро што истовремено постоји прилика да се разговара и о питањима у вези са декарбонизацијом и зеленом економијом, што је тренд и потреба у Европи и земљама региона.

“То подразумијева онај сегмент за заштиту животне средине, али подразумијева и сегмент који доводи до стварања додатне вриједности. Сматрам да оваквих ствари које промовишу ова питања треба бити више”, закључио је Амиџић.

Путем кредитне линије за зелено финансирање за западни Балкан ЕБРД уз подршку донатора обезбјеђује специјализоване кредитне линије појединцима за улагање у енергетску ефикасност и технологије обновљиве енергије у стамбеном сектору.

Програм суфинансирају ЕУ путем Инвестиционог оквира за западни Балкан, те Аустрија, Јапан, Аустрија и Швајцарска путем Партнерства високог утицаја за климатске мјере.

Извор: Срна

Повезани чланци

Back to top button