ВијестиДруштво

Мирко Кецман – најтрофејнији косац Балкана

Педесетдвогодишњи Мирко Кецман из Босанског Петровца најтрофејнији је косац на Балкану – до сада има више од 50 награда за своје умијеће, а неријетко је бржи и од косачице.

Кецман је рођен у селу Смољана надомак Босанског Петровца, гдје и данас живи, а прије петнаестак година, када се послије рата вратио у родни крај, почео се бавити косидбом. Данас слови за једног од најбољих косаца на Балкану.

“За петнаестак година освојио сам више од 50 награда на косидбама у земљи и региону. Такмичио сам се свуда, а најдраже награде су ми са Балкане и Купреса. На Балкани сам одликиван златном плакетом, а на Купресу сам неколико година узастопно освајао прво мјесто, иако је такмичење било тешко и захтјевно”, прича за Срну горштак из Босанског Петровца.

Он каже да једног доброг косца, осим косе, краси и снага.

“Прво мораш то да волиш. Затим да будеш физички спреман и припремљен за косидбу. Ја сам имао срећу што сам поред себе имао оца који је био добар косац и од кога сам могао да научим. Косац мора оштро да коси, елегантно, али и да има снагу у рукама”, прича Кецман.

Он додаје да је за сваки посао и хоби потребна искључиво љубав.

Још има младих који чувају традицију села

Овај косибаша каже да и данас у савременом свијету, који је модернизован, ипак, постоје млади који имају интересовања за сада већ заборављене занате и сеоске послове.

“У Босанском Петровацу има наде за овај готово заборављени некада сеоски посао – ручно кошење траве косом. Има младића који се баве косидбом и одлазе на такмичења, што говори да је Крајина заиста гнијездо јаких и снажних младића који његују традицију својих ђедова”, прича Кецман.

У његовом родном селу одржава се и манифестација “Прва коса Грмеча”, гдје овај косибаша није имао конкуренцију и годинама је био првак.

“Једноставно сам желио да дам прилику да и неко други буде најбољи, не такмичим се него сам у организацији ове манифестације”, каже Кецман.

Овај честити крајишки домаћин као дјечак савладао је косачке тајне, а данас је бржи и од косачице.

Петровачки крајеви су од давнина познати по добрим косибашама, а Кецман и његова екипа младих су нада ће се у грмечким крајевима и у будућности чути оштрење косе и откоси грмечких делија и јунака.

Поносна је Крајина на своје синове који његују традицију и чувају огњишта и отаџбину.

Извор: Срна

Повезани чланци

Back to top button