МагазинСвијет

Легендарни Клинт Иствуд слави 94. рођендан

Легендарни амерички филмски глумац, редитељ и продуцент Клинт Иствуд данас слави 94. рођендан.

Рођен је у Сан Франциску 31. маја 1930. године, а фасцинантну каријеру у филмској индустрији почео је да гради још шездесетих и седамдесетих година прошлог вијека играјући у италијанским “шпагети вестерн” филмовима Серђа Леонија, као и ролом тврдокорног америчког полицајца Харија Калахана, љубитељима филма познатог као “прљави Хари”.

Током више него богате каријере играо је у великом броју признатих ратних, криминалистичких, драмских остварења, истовремено градећи и редитељску каријеру, коју је почео још 1971. године филмом код нас названим “Језа у ноћ”.

Иствуд је осам пута био номинован за Оскара за режију и продукцију, побиједивши са филмовима “Неопростиво” и “Дјевојка од милион долара”. Остале номинације је зарадио за “Мистичну ријеку” и “Писма с Иво Џиме”.

Два пута је био номинован за Оскара за најбољег глумца (“Неопростиво” и “Дјевојка од милион долара”), али га никад није освојио.

Иствуд је носилац највишег француског цивилног одликовања – Легије части, велики је љубитељ џеза, а крајем осамдесетих година прошлог вијека као независни кандидат изабран је за градоначелника малог града у округу Монтереј у Калифорнији.

Многи га сматрају најбољим америчким глумцем свих времена, што је показала и анкета портала Ранкер из 2018. године.

Back to top button