ВијестиДруштвоРепублика Српска

У овој години услуга “сигуран нет” за све школе у Српској

Компанија “М:тел” у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске у овој години обезбиједиће услугу “сигуран нет” за све школе у Српској, најавила је директор сектора маркетинга и односа са јавношћу у компанији Ана Поњевић на панелу о заштити дјеце на интернету који је одржан у Бијељини.

“Као телеком оператер пружамо услугу интернета и осјећамо моралну одговорност да о овој теми говоримо више и да дамо простора да се чује глас стручњака који се питањем безбједности дјеце на интернету баве на терену, као што су педагози, психолози, социолози, наставници, инспектори, рекла је Поњевићева новинарима.

Она је рекла да је “М:тел” понудио техничко рјешење кроз услугу “сигуран нет”, намијењену правним и физичким лицима, а која се може активирати на мобилним телефонима и користити у кућама на фиксном интернету. Родитељи могу да одреде вријеме када ће дијете бити на интернету док они нису присутни.

“Тему заштите дјеце на интернету препознао је Уницеф у БиХ и партнерски се придружио кампањи М:тела", као иПлави телефон`, једина савјетодавна линија коју бесплатно може позвати дијете са било које мреже у БиХ”, појаснила је Поњевићева.

Она је истакла да је кампања “Не затварајмо очи. Заштитимо дјецу на интернету” од изузетног значаја јер је ријеч о горућем проблему безбједности дјеце на интернету.

Шеф службе за односе с јавношћу компаније “М:тел” Стефан Личина рекао је да је, према подацима истраживања Регулаторне агенције за комуникације и Уницефа у БиХ, више од 50 одсто испитане дјеце доживјело одређену непријатност на интернету.

“Више од 85 одсто ни са ким није разговарало о тим непријатностима, а 10 одсто основаца и 3,6 одсто средњошколаца комуницира са родитељима када је ријеч о прихватању непознатих људи на друштвеним мрежама, што је алармантан податак”, истакао је Личина.

Он је навео да је од почетка кампање порастао број дјеце и родитеља који су се одважили да комуницирају са стручним људима о проблемима на интернету.

На панелу у Бијељини учествовали су инспектор за високотехнолошки криминалитет у Полицијској управи Бијељина Јелица Кокотовић, специјални педагог из градског Центра за социјални рад Славица Коврлија и педагог у бијљинској Основној школи “Свети Сава” Биљана Митровић.

Митровићева је истакла да се у школи труде да дјецу што више едукују о безбједном начину кориштења интернета, претрага, начину комуникације на интернету и дигиталној писмености.

“Кроз рад са дјецом уочавамо да они долазе у контакт са непримјереним садржајем, негативним коментарима, да им се јављају непознате особе и да не знају како да реагују и коме да то пријаве. Учимо их како да се у тој ситуацији снађу”, рекла је Митровићева.

Она је истакла да дјеца о проблемима треба да разговарају са родитељима, наставницима, педагозима, упозоравајући да оно што се прикрива може да доведе до нежељених посљедица као што је насиље, које је у порасту, нарочито дигитално.

“Проблем постоји и у породици, јер дјеца већ са девет година имају отворене профиле на друштвеним мрежама”, навела је Митровићева, те савјетовала родитељима да прате активности дјеце на интернету, шта претражују и у којим су “Вибер” групама.

Панел-дискусија одржана је у Центру за културу Бијељина.

У првом дијелу кампање емитован је спот, а у другом окупљају стручну јавност кроз панел-дискусије које су до сада одржане у Сарајеву, Тузли, Мостару, Требињу и Бијељини, након чега слиједи и панел у Бањалуци. Кампања ће најесен бити фокусирана на дјецу, родитеље и школе.

Извор: Срна

Повезани чланци

Back to top button