Магазин

Стиже први лаптоп без екрана

Сајтфул (Sightful), иновативна компанија из Израела, недавно је представила свој најновији производ – Spacetop G1, први лаптоп на свијету без традиционалног екрана. Овај уређај представља револуционарни корак у технологији проширене стварности (AR), нудећи корисницима јединствено искуство рада и забаве.

Spacetop G1 је резултат трогодишњег развоја и сарадње ветерана из компанија као што су Apple, Microsoft и Magic Leap.

Умјесто уобичајеног екрана, Spacetop G1долази са паром АР наочара које корисник ставља на лице, како би приступио дигиталном радном простору. Ове наочаре, познате као Xreal AR наочаре, омогућавају приказ апликација и садржаја на виртуелном екрану од 100 инча који се пројектује у простору око корисника.

Лаптоп покреће Qualcomm Snapdragon QCS8550 процесор, има 16GB LPDDR5 меморије и 128GB складишног простора. Иако не поставља нове стандарде у погледу брзине, хардверске спецификације су више него довољне за продуктивност и основне задатке. 

Наочаре укључују OLED дисплеје са резолуцијом од 1920×1080 и освјежавањем од 90Hz, нудећи јасан и свијетао приказ.

Једна од најзанимљивијих карактеристика Spacetop G1је његов оперативни систем, SpaceOS, који је дизајниран за навигацију у 3Д простору и користи гестикулације за управљање. Иако се разликује од традиционалних оперативних система као што су Windows или macOSSpaceOS нуди интуитиван и прилагодљив кориснички интерфејс.

Spacetop G1није само технолошко чудо, већ и практичан уређај за оне који су стално у покрету. Са подршком за WiFi 7Bluetooth 5.3, SIM картице,  и 4Г, корисници могу да остану повезани гдје год да се налазе. Батерија траје до осам сати, што је довољно за већину дневних активности.

Цијена од 1.900 долара можда дјелује високо, али Spacetop G1нуди искуство које превазилази границе традиционалних лаптопова и отвара врата будућности без екрана. Уређај је већ доступан за преднаруџбине, а испоруке ће почети у октобру 2024. године.

Произвођачи кажу да је Spacetop G1 више од обичног лаптопа; то је „прозор у будућност рачунарства и доказ да су иновације у технологији неограничене”. Док неки могу да буду скептични према идеји рада без физичког екрана, Sightful је успио да створи уређај који не само да изазива традиционалне концепте, већ и нуди корисницима потпуно нови начин интеракције са дигиталним свијетом.

Извор: Политика

Back to top button