ВијестиЕкономијаРепублика Српска

Смањење референтне каматне стопе може утицати на кредите

Одлука Европске централне банке да смањи референтну каматну стопу за 0,25 одсто може утицати на кредите код којих су банка и корисник уговорили промјенљиву каматну стопу која је везана за Еурибор.

У случају уговорене промјенљиве каматне стопе, банка је дужна да о измјени те стопе, у писаној форми или на други уговорени начин, обавијести корисника прије почетка примјене измијењене каматне стопе и у обавјештењу наведе датум од када се измијењена стопа примјењује.

Уз обавјештење, банка је дужна да кориснику бесплатно достави измијењени план отплате кредита након примјене нове каматне стопе, речено је Срни у Агенцији за банкарство Републике Српске.

Учесталост мијењања висине каматне стопе код банака у Републици Српској је таква да се она најчешће мијења два пута годишње, а у складу са уговореним усклађивањем са висином Еурибора /шестомјесечни и дванаестомјесечни/.

Из Агенције за банкарство су навели да је банкарски сектор Републике Српске стабилан, висококапитализован, ликвидан и профитабилан, те да је стабилност сачувана и мјерама које је ова агенција донијела.

Међу тим мјерама су Одлука о привременим мјерама за ублажавање ризика раста каматних стопа из септембра 2022. године као одговор на евентуални раст каматних стопа, као и Одлука о допуни одлуке о привременим мјерама за ублажавање ризика раста каматних стопа из априла 2023. године.

Њихов резултат је у томе да раст каматних стопа у домаћем банкарском сектору буде на нижем нивоу у односу на онај који је Европска централна банка проводила у неколико наврата.

Европска централна банка смањила је прије пар дана депозитну каматну стопу на 3,75 одсто са рекордно високих четири одсто.

Извор: Срна

Повезани чланци

Back to top button