Магазин

Данас би славио 96. рођендан: Че Гевара, симбол антиимперијализма

Ернесто Гевара /1928-1967/, познатији као Че Гевара, аргентински марксистички револуционар, политичар, љекар, писац, герилски вођа, дипломата и војни теоретичар, рођен је 14. јуна 1928. године.

Гевара је био једна од кључних личности Кубанске револуције, па је његов лик постао свеприсутни контракултурни симбол побуне и глобални знак у популарној култури.

Он представља једну од кључних личности у револуцији Фидела Кастра на Куби као члан покрета “26. јул”.

Након побједе револуције, Гевара је био активан у промоцији револуције друштва, путујући по свијету као дипломата Кубе, а затим се лично ангажовао у покретима за ослобођење од диктаторских режима путем герилске борбе, прво у Конгу за вријеме владавине Моиза Чомбеа, а потом у Боливији.

Гевара је ухваћен у Боливији спрегом америчке Централне обавјештајне агенције и боливијске војске, те одмах сутрадан убијен.

Његов лик, као борца за ослобођење и жртве империјализма, и данас представља један од главних симбола и икона друштвене и политичке револуције широм свијета.

Као строг војсковођа, потпуно посвећен револуционарном циљу са огромним моралним ауторитетом над својим трупама, Гевара је остао контроверзна личност од велике историјске важности.

Часопис “Тајм” прогласио је Че Гевару једном од 20 највећих свјетских икона и хероја међу 100 најутицајнијих људи свијета прошлог вијека.

Извор: Срна

Повезани чланци

Back to top button