ВијестиЕкономијаРегион

Од данас слободна трговина између Србије и Кине

Споразум о слободној трговини између Србије и Кине, који је данас ступио на снагу, омогућиће повлаштени приступ српским производима на кинеском тржишту.

Повлаштени приступ производима српског поријекла тржишту са више од 1,3 милијарде становника ставља компаније из Србије у много бољи положај у односу на компаније из Европе и окружења.

Овај споразум требало би да доведе до значајног повећања извоза, проширења инвестиционих и производних капацитета у Србији, али и повећања конкурентности, саопштено је из Министарства унутрашње и спољне трговине Србије.

Споразумом је обухваћено 10.412 производа из Србије и 8.930 из Кине, а без царине ће одмах моћи извозити њих око 60 одсто.

У наредних пет до 10 година бесцарински извоз биће могућ за 30 одсто производа чија ће се царина годишње смањивати од 10 до 20 одсто.

Роба која ће бити ослобођена царине за пет година годишње ће имати умањену царину за по 20 одсто, а роба која ће бити без царине за 10 година до тада ће имати годишње смањење за по 10 одсто.

Такође, царинама ће бити трајно заштићено 10 одсто најосјетљивијих производа из Србије, првенствено пољопривредних.

Предвиђено је да више од 50 одсто производа који се извозе у Кину мора да буде произведено у Србији.

Споразум између влада Србије и Кине потписан је у Пекингу 17. октобра прошле године.

Извор: Срна

Повезани чланци

Back to top button