ДруштвоМагазин

Ово су најскупљи свјетски антиквитети

Антиквитети су одувијек фасцинирали колекционаре и историчаре, често достижући астрономске цијене на аукцијама. Ови предмети, од древних артефаката до изузетних комада намјештаја, имају огромну историјску и културну вриједност.

Привлачност посједовања дјела историје тјера колекционаре да троше милионе. И они који имају на томе често не штеде и не жале, а сада вам представљамо неке од најскупљих антиквитета икада продатих, од којих свака има своју јединствену причу и значај.

Ваза династије Пинер Ћинг, комад кинеског порцелана из 18. века, држи рекорд за најскупљи антиквитет икада продат. Ова ваза, украшена сложеним цвијетним дизајном и живим бојама, откривена је у скромној кући у Пинеру у Лондону. Продата је за запањујућих 80,2 милиона долара на аукцији 2010. године. Изузетно занатско умијеће и историјски значај вазе, који датира из династије Ћинг чине је цијењеном међу колекционарима.

Ру Гуаниао посуда за прање четкица

Ру Гуаниао посуда за прање четкица, мало јело из династије Нортерн Сонг, поставила је свјетски рекорд за кинески порцелан 2017. године. Скромних димензија ово 900 година стара посуда је „веома важна и изузетно ријетка”. Продата је за 37,68 милиона долара у Хонг Конгу. Интензивна плаво-зелена глазура чиније и шара „пуцкетања леда” доприносе њеној високој вриједности.

Невјероватан креденац

Кабинет за бадминтон, раскошан комад намјештаја направљен у Фиренци у 18. вијеку, познат је по свом сложеном дизајну и употреби драгоцјених материјала и има сложене додатке од полудрагог камења. Ово ремек-дјело је продато за 36 милиона долара.

Персијски тепих у вазној техници

Персијски тепих са имања Вилијама Ендрјуза Кларка продат је за невјероватних 33,76 милиона долара 2013. одине. Овај тепих од српастих листова, свитка од винове лозе и палмете у техници вазе, вјероватно из Кирмана, у југоисточној Персији, далеко је премашио све процјене. Стање, очуваност и ријеткост тепиха одиграли су значајну улогу у постизању ове рекордне суме.

Списе Леонарда да Винчија

Збирка научних списа и скица Леонарда да Винчија је још један високо цијењени антиквитет. Овај рукопис, који је купио Бил Гејтс 1994. за 30,8 милиона долара, нуди увид у да Винчијев генијалан ум.

Змајева столица

Змајева столица, коју је дизајнирала ирска дизајнерка Еилен Греи, упечатљив је комад намјештаја 20. вијека. Ова столица, са мотивом змаја и направљена од лакираног дрвета, продата је за 27,8 милиона долара. Јединствени дизајн столице и слава њеног творца чине је пожељним предметом међу колекционарима. 

Суперкомпилацијски сат

Суперкомпликацијски сат је чудо хорологије. Направљен рукама банкара Хенрија Грејвса млађег 1925. године, овај џепни сат има 24 компликације, укључујући вечити календар и небески графикон. Продат је за 24 милиона долара на Сотбијевој аукцији 2014. године, чиме је оборио претходни рекорд. Замршен дизајн сата и инжењерско умијеће потребно за његово креирање чине га ремек делом мерења времена, пише Times of India.

Ваза династије Ћинг

Још један изузетан антиквитет је ваза из династије Ћинг, која је продата за 19 милиона долара на Сотбијевој аукцији 2010. године. Ова кинеска ваза из 18. вијека позната је по изврсној изради и живим бојама. Китњасти цвијетни дизајн вазе и историјски значај из доба династије Ћинг чине је веома атрактивним комадом међу колекционарима.

Извор: Политика

Back to top button