Магазин

„Гладијатора 2” оставио за себе

Након безмало четврт вијека, у новембру у биоскопе стиже „Гладијатор 2” Ридлија Скота са Полом Мескалом у главној улози. За редитеља који у осамдесетшестој години и даље неуморно ради, овај филм има посебно значење.

Интересантно је да се Скот, чији је први „Гладијатор” из 2000. године освојио Оскара за најбољи филм, обично не враћа да ради на наставку.

„Нисам журио да почнем. Мислим, требало је да направим наставке за ’Осмог путника’ и ‘Истребљивача’. Током година се мијењаш. У то вријеме нисам желио да поново прођем кроз то. И тако су се појавили Џим Камерон, а затим Дејвид Финчер у ‘Осмом путнику’”.

Деценијама након објављивања првог филма, Скот је намјеравао да режира наставак филма „Истребљивача“,  али тада се појавила прилика да се врати у ванземаљски универзум у филму „Прометеј“ из 2012. године и он је уступио редитељску столицу Денију Вилневу.

„Био сам узнемирен, иако је урадио добар посао”, признао је Скот у интервјуу за „Венити фер“.

Можда је баш због тога Скот био одлучан да остави друго поглавље „Гладијатора” за себе. То је била моћ коју није имао над продуцентима својих претходних филмова.

„Ја сам аутор двије франшизе. Већина филмских стваралаца у Холивуду, рецимо, мог нивоа, такве ствари не остављају без надзора. Али, „Осми путник“ је био мој други филм тако да нисам имао много избора. А ’Истребљивач’ је био мој трећи филм. Нисам имао избора јер сам имао врло кул партнере. Било је то нешто попут ‘Добродошли у Холивуд’.”

Скот објашњава да осамдесетих година прошлог вијека могућност снимања наставка једноставно није постојала и да му филмски студији никада нису тражили да их снима.

Извор: Политика

Back to top button