Магазин

Тесла је “отац интернета”

Српској јавности је недовољно познато да је Никола Тесла први на свијету замислио интернет и то представио још 1900. године, у свом пројекту бежичног преноса „Свјетски систем“. Управо о томе говори мултимедијални пројекат „Тесла први замислио интернет“, чији је веб-сајт теслаинтернет.рс ових дана пуштен у рад, у част Теслиног рођендана.

Теслина замисао на преласку из 19. у 20. вијек је била да све облике тадашњих електронских комуникација повеже у један „Свјетски систем”, а да корисници све то добију кроз бежичну везу, без обзира на врсту садржаја и удаљеност. Баш као што то данас ради интернет – повезивање свих дигиталних комуникација у једну цјелину! Управо онако како је наш геније то од почетка сагледавао.

Осим што је био визионар, Тесла је имао и регистроване патенте, који ће бити значајни за стварање интернета и читавог данашњег бежично умреженог и мултимедијалног дигиталног свијета. Знамо да је Тесла отац бежичног преноса (и информација и енергије), али ево како је он 1900. описао свој „свјетски систем“ и његове практичне мултимедијалне могућности употребе:

„Омогућава не само тренутни и прецизни бежични пренос било које врсте сигнала, порука или знакова, у све дијелове свијета, већ и међусобно повезивање постојећих телеграфских, телефонских и других сигналних станица… Јефтин пријемник, не већи од ручног сата, омогућиће му да слуша било гдје, на копну или мору, говор који се држи или музику која се свира на неком другом месту, колико год далеко било.“

Говорећи тадашњим техничким рјечником, Тесла је у 12 тачака описао у оно што данас познајемо, користимо и зовемо бежични интернет, мобилна телефонија и Џи-Пи-Ес, а све то везано за мултимедијалну комуникацију на даљину.

Теслиних 12 замисли односиле су се на бежични пренос на даљину текста, података, информација, звука, фотографија, цртежа, докумената… недостаје само видео (покретне слике тада још увијек нису постале ни филм, у пуном смислу). У пројекту „Тесла први замислио интернет“, Теслине замисли су дате упоредо са 12 данашњих дигиталних појмова: мејл, дигитал сертификејт, ВОЈП, РСС, инстант месиинг, ВПН, стриминг медија, НТП, ЕДИ, Џи-Пи-Ес, дигитал принтинг и ФТП.

Извор: Политика

Back to top button