ДруштвоСвијетСпорт

Чувени француски шефови кувају за олимпијце

Ближе се Олимпијске игре у Паризу, а на њима ће учествовати више од 15.000 спортиста из 206 земаља. Када се урачунају и пратећи тимови, количина састојака потребних да се нахрани олимпијско село у Паризу током 17 дана одржавања игара биће огромна.

Биће то највећи угоститељски посао икада, а организатори су објавили да ће 80 процената свих јела бити произведено од локалних намирница. Нешто више од 60 процената хране биће без меса, а планира се да 33 процената буде биљног поријекла.

Спортисти ће први пут јести из тањира који се могу прати, умјесто уобичајених једнократних, јер се Париз фокусира на одрживост и смањење штете по екологију, пише портал Бизлајф.

На овим љетњим олимпијским играма ће се, умјесто изградње нових стадиона користити привремени објекти и већ постојећа инфраструктура. Планирано је, такође, да се користи обновљива енергија и да се смањи употреба пластике.

Иако нису објављене тачне информације о јеловнику за спортисте на Олимпијским играма у Паризу, обично се прате високи стандарди исхране.

Спортистима ће бити на располагању балансирани оброци који обезбјеђују потребне хранљиве материје за оптималне перформансе. То укључује разноврсне намирнице, протеине, угљене хидрате и здраве масти. Свака земља има и своје специфичне планове исхране за своје спортисте и пратеће тимове.

Кувари ће на Олимпијским играма сваки дан морати да припреме око 40.000 оброка, не рачунајући доручак, који је увијек „шведски сто“.

Из француске органске производње биће 30 одсто намирница, све ће бити домаћег поријекла, а чоколада, кафа и банане биће  једине намирнице из других земаља. Планира се да ће за спортисте бити потребно око 3 милиона банана и 27 тона кафе.

Пржени кромпирићи се неће служити „због потенцијалног ризика од пожара када се користи фритеза у простору са великим бројем људи”?! Осим тога, забрањен је и авокадо, и то из еколошких разлога. Авокадо се увози из далека, за његов раст је потребно много воде, а циљ организатора је да се подстакне еколошка свијест.

Јеловник на Олимпијским играма ће бити подијељен по регионима. Поред француске кухиње, спортисти ће моћи да бирају између азијске, афричко-карипске и интернационалне кухиње, пише портал Кафе Бар Ресторан. 

Јеловник су осмишљавали шефови Шарл Гилој и Стефан Шишери уз сарадњу са славним француским куварима Акрамеом Беналалом, Амандин Шењо и Александром Мацијом, а сваки регион ће представљати по два јела.

Француску кухињу ће представљати вегетаријански гулаш бургињон и  брандад – запечени слани бакалар у пире кромпиру. Азију ће представљати мљевено свињско месо са босиљком и басмати пиринчем, као и јело од карфиола и печеног кромпира са куркумом. За афричко-карипску тему осмишљени су стир-фрај брзо пржено јело са паприком, луком и парадајзом, и пржени шкампи са ароматичним чермула сосом. Од јела интернационалне кухиње одабрани су јагњетина у сосу са ментом и вегетаријанска мусака.

Извор: Политика

Back to top button