ДруштвоМагазин

Укусни турски слатки залогаји

Турска кухиња, иако није позната као италијанска или француска, временом је постала препознатљива по богатој ризници мириса и укуса. Када се једна земља простире на два континента, онда је неизбјежно да њена кухиња представља мјешавину укуса, како Медитерана, тако и Азије, Европе, Блиског Истока и Африке, што је и чини једном од најразноврснијих и најзанимљивијих у свијету.

Бројна су слана и слатка јела која потичу из Турске и припремају се, највећим дијелом, према традиционалним рецептурама.

Баклава је дефинитивно најпознатија традиционална турска посластица и позната је у цијелом свијету. Настала је у вријеме Византије, а припрема се тако да се слојеви вученог тијеста премазују маслацем, посипају мљевеним пистацијама или другим орашастим плодовима, слажу се један на други и на крају обилно прелију шећерним сирупом.

Неке баклаве носе маштовита имена као што су турбан, гнијездо славуја или дворска баклава, а кажу да се најбоља може пробати у турском граду Газиантепу.

Локум је још једна познати слаткиш, који се у Турској једе од 18. вијека, али је тек средином 19. вијека постао омиљен међу османским султанима.

У свијету се често продаје као “Turkish delight”, односно турска деликатеса, а најчешће се сервира уз шољу кафе или чаја. Једноставна комбинација воде, скроба и шећера кува се док не постане густа смјеса, која се послије реже у слатке коцке. Могу бити најразличитијих укуса, а најпопуларније су ароме ружине воде и пистација.

Препоручујемо да испробате укусне слаткише, уколико будете ускоро путовали у ову, врло необичну, многољудну земљу.

Извор: ИС24 Инфо портал

Back to top button