Магазин

На данашњи дан рођен Теодор Драјзер

На данашњи дан 1871. године у Терехоту, у Индијани, рођен је књижевник и новинар Теодор Драјзер. Остао је упамћен као истакнути представник реализма у америчкој књижевности и као бескомпромисни критичар америчког друштва.

Био је дванаесто дијете у породици сиромашног мигранта из Њемачке. Већ је његов први роман “Сестра Кери” забрањен 1900. године, па се наредних десетак година издржавао писањем за забавне и модне магазине.

Сматрао је да се излаз за свјетске проблеме налази у социјализму, а пред крај живота је и приступио Комунистичкој партији САД. По многима његово најпознатије дјело је роман „Америчка трагедија“ из 1925. према којем је 1951. Џорџ Стивенс снимио филм „Мјесто под сунцем“ који је освојио и публику, и критику, па није било изненађење када је 1952. освојио шест Оскара.

Монтгомери Клифт, Елизабет Тејлор и Шели Винтерс били су бриљантни у главним улогама. Конгресна библиотека је 1991. уврстила овај филм у Национални регистар филмова САД, због „културног, историјског и естетског значаја”.

Извор: Библиотека Матице српске

Повезани чланци

Back to top button