Магазин

Да ли је бијела чоколада заиста чоколада?

Ако сте љубитељ чоколаде, несумњиво имате омиљену посластицу – можда сте љубитељ тамне чоколаде, млијечне чоколаде или обожавалац бијеле чоколаде. Било коју да одаберете сигурно ћете обрадовати ваша непца, а оно што је интригантно када говоримо о овој посластици је да неки бијелу чоколаду не сматрају за – чоколаду.

Произвођачи и потрошачи већ дуже вријеме расправљају о овом контроверзном питању. 

Како се прави бијела чоколада

Чоколада потиче од плодова какаа које расте у разним дијеловима свијета. Плодови величине фудбалске лопте зову се махуне, а једно какао дрво производи око 30 махуна. Свака махуна има 40 до 50 сјемена. Када су махуне сазреле, пажљиво се уклањају са стабла и носе на даљу прераду.

Какао зрна се затим мељу у пасту која се зове чоколадни ликер. Чоколадни ликер се даље обрађује како би се добио какао путер, маст која даје чоколади сочан, глатки осјећај у устима, пише на сајту Warrell Creations, а различите количине чоколадног ликера и какао путера утичу на даљи процес добијања различите врсте чоколаде – тамне, млијечне и бијеле.

Да би чоколада добила званичну ознаку чоколаде, мора испуњавати строге смјернице – чоколада се може направити само од какаа, шећера и млијека ако је млијечна чоколада. Такође је дозвољено да садржи мале количине ваниле и лецитина, масти која помаже у везивању састојака.

Дакле, одакле потиче бела чоколада?

Бела чоколада долази од истих зрна какаоа као и обична чоколада, али заобилази неколико корака производње. Бела чоколада нема какао или чоколадни ликер.

Бела чоколада од какао путера помешана са комбинацијом шећера, павлаке, млека и арома ваниле. Иако ови састојци чине белу чоколаду слатком и кремастом, они су такође изазвали различита мишљења о томе да ли је бела чоколада права чоколада. Одсуство компоненти какаа и додатак пунила и вишка заслађивача натерало је неке да се запитају зашто се чоколада уопште назива чоколадом.

Историја бијеле чоколаде

Историја бијеле чоколаде је помало необична, али први који је производио бијелу чоколаду 1930-их била је једна позната компанија у Швајцарској, а рецепт је резултат експериментисања у стварању привлачнијих премаза за дјечије лијекове.

Иако је била популарна, бијела чоколада се није сматрала чоколадом током већег дијела историје због техничких стандарда. Да би била означена као „чоколада”, захтијевано је да посластица садржи чоколадни ликер — течност која даје чоколади дубоку боју и богат укус.

Слатка прекретница

Свијет чоколаде био је уздрман до сржи када је ФДА измијенила своје стандарде за чоколаду и укључила бијелу чоколаду као одобрени термин. ФДА је вјеровала да ће чвршћи идентитет бијеле чоколаде промовисати поштење и правичност у интересу потрошача и такође постићи досљедност са постојећим међународним стандардима за слатку посластицу. 

Али постојала су правила. Да би била означена и продата као права бијела чоколада, мора да садржи сљедеће:

Не мање од 20% какао путера

Не мање од 14% укупне чврсте материје млијека

Не мање од 3,5% млијечне масти

Не више од 55% шећера

Забавне чињенице о бијелој чоколади

Ако сте љубитељ бијеле чоколаде, свидјеће вам се ове забавне чињенице о слаткој, кремастој посластици:

Бијела чоколада садржи само трагове кофеина у поређењу са млијечном и црном чоколадом.

Тачка топљења какао путера је довољно висока да бијела чоколада буде чврста на собној температури, али довољно ниска да се бијела чоколада топи у устима.

Какао путер је једна од најстабилнијих масти, са природним антиоксидансима који га годинама одржавају свјежим.

Висок садржај масти у бијелој чоколади омогућава јој да лако апсорбује околне мирисе, па је најбоље да је чувате у сопственој посуди на хладном и тамном мјесту као што је фрижидер.

Права бијела чоколада заправо није бијела, већ више жуте нијансе. То је зато што је какао путер боје слоноваче.

Бијела чоколада је заиста чоколада.

Извор: Политика

Back to top button