Магазин

Фалафел – укусно јело древних цивилизација са Блиског истока

Фалефел – укусне, пржене куглице од сланутка или пасуља, чувено је блискоисточно јело које се конзумира још из времена древних цивилизација.

Поријеклом из Либана и Палестине, дио је кухиње цијелог Блиског истока и сјеверне Африке.

Данас, са досељавањем оријенталних Јевреја у Израел донесени су у јеврејску кухињу и често се сматрају националним јелом Израела. Јело је препознато као незванични симбол Израела и поштују га како локалци, тако и туристи.

Прву продавницу фалафела у Тел Авиву отворила је једна јеврејска удовица, која је раније живјела у Берлину. У град је стигла почетком 1940. година бјежећи од нацистичког режима. Тада није знала да ће за неколико година, у истом том Берлину, фалафел постати најпопуларнија улична храна.

Израелски МекДоналдс је 2011. године покренуо нови прилагођени ланац под називом МекФалафел. Јеловник је дизајниран посебно за Израелце, узимајући у обзир посебности националне кухиње.

Креаторима се чинило да ће нова мрежа направити одјек, али МекФалафел је задирао у аутентичност. Умјесто класичног фалафела, послужили су равне дискове од сланутка. Конзервативни познаваоци гастрономије су се побунили и почели да бојкотују мрежу.

Фалафел се припрема са сувим леблебијем, уз додавање зачина: першуна, кима, листова коријандера, бијелог и црног лука.

Чије год било, ово укусно јело вриједи пробати, а може се јести као прилог, самостално или у сендвичу, салати или лепињи.

Најчешће се прави од леблебије, док се може направити и од пасуља. Лако се може припремити у рерни или у тигању и послужити са разним сосовима.

Извор: ИС 24 инфо портал

Back to top button