ДруштвоМагазин

Ово је зелени гигант: како је мача завладала свијетом

Јапански чај у праху некада је било тешко пронаћи, али сада га можете и наћи и осјетити у свему- од леденог латеа, енергетских напитака до колача, палачинки и муса.

Од неухватљиве намирнице, до производа кога има свуда – мача је почела тихо, снимљена је као омиљена намирница звијезда као што су Гвинет Палтроу, Кајли Џенер, Ријана, Бред Пит и сада је апсолутно на трону као једна од најздравијих намирница која се конзумира не само као чај, већ и као састојак различитих слаткиша.

Произведена од листова биљке Камелиа синенсис, мача потиче из Јапана и позната је по свом земљастом, оштром укусу, има неки травнати шмек који потиче од високог нивоа хлорофила, преноси Гардијан. Њена популарност расте широм свијета, а предвиђа се да ће вриједност глобалног тржишта скочити са 2,3 милијарде долара ове године на 2,9 милијарди долара 2028. године. Процват се објашњава као општи пораст популарности азијске културе и кухиње, а посебно је значајна за људе који покушавају да смање унос кофеина јер уз њу имате нешто њежнију опцију од кафе. Док стандардна шоља кафе садржи 80-100 мг кофеина, мача има отприлике 70 мг по порцији. 

Комодификација маче изазвала је разговоре о културном присвајању. Да ли је пиће превише удаљено од свог оригиналног облика и традиције?

Сем Торн, извршни директор Јапанске куће, „културног дома Јапана у Лондону”, каже да ове промјене нису ограничене на Запад.

„Мача лате је невјероватно популарно пиће у Јапану. Док неки више воле мача прах искључиво за чај, други радо уживају у његовом укусу у сладоледу или кондиторским производима. Све је то ствар укуса”, наводи Торн истичући да је мача чај постао веома популаран због свог јединственог укуса, здравствених бенефита и културног значаја. Према његовим ријечима постоји заиста много користи зашто треба пити и користити мачу.

Здравствене користи: Мача је богата антиоксидансима, посебно катехинима, који помажу у борби против слободних радикала. Такође садржи аминокиселину Л-теанин која побољшава расположење и концентрацију, и пружа стабилну енергију без наглих падова.

Јединствени укус и изглед: Мача има богат, умами укус и живописну зелену боју, што га чини атрактивним за коришћење у различитим пићима и посластицама.

Културни значај: У Јапану, мача је повезан са традицијом испијања чаја која је симбол мира, хармоније и поштовања.

Вишенаменска употреба: Мача се користи не само за припрему чаја, већ и као састојак у кулинарству за прављење разних посластица, као што су сладолед, колачићи, и лате.

Извор: Политика

Back to top button